Vyvážená a zdravá snídaně / večeře s bezlepkovým chlebíkem

08/20/2023

🍞Udělejte si vyváženou a zdravou snídani / večeři z bezlepkového pohankovo-jáhlového chlebíka. Ozdobte avokádem🥑, klíčky z ředkvičky 🌱a posypte nigellou sativou, mňam 🤤

🌱 Kličky z ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.

Obsahují:

  - vitamín C pro podporu imunitního systému,
  - vitamín K pro zdraví kostí,
  - vláknina pomáhá trávení a regulaci hladiny cukru v krvi,
  - antioxidanty a fytonutrienty pro celkovou pohodu a zdraví.

⚫️ Černý kmín, také známý jako nigella sativa, má dlouhou historii v tradiční medicíně a jeho semena jsou bohatým zdrojem bioaktivních látek.

Nigella sativa má:

  - protizánětlivé, antioxidantní a imunitu posilující vlastnosti,

  - pomáhá podporovat zdraví dýchacích cest,

  - pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi,

  - má pozitivní účinky na trávicí systém.

  - může také přispět k ochraně kardiovaskulárního zdraví a podpoře normální hladiny cholesterolu.
 

👩‍🍳 Recept na tento výborný bezlepkový chlebík :

300 g pohanky loupané (světlé)

100 g jáhlové mouky

50 g polohrubé kukuřičné mouky

1 pl (polévkové lžíce) slunečnicových semínek (+ nějaké na posypání)

1 pl chia semínek

1 pl seznamových semínek

2 pl kokosového oleje

1,5 čl (čajové lžičky) soli

1 čl kmínu

1 čl vinného kamene

1/2 čl sody bikarbony

3 pl vody

5 pl jablečného octa (používám domácí nebo Bio z DM drogérie)

200 ml vody

Instrukce:

  1. Pohanku propláchněte a nechte ležet ve vodě nejlépe přes noc, minimálně však 3-4 hodiny.
  2. Zapněte troubu a nechte předehřát na 180 C.
  3. Připravte si chia semínka, dejte do misky s vodou a nechte 5-10, aby zgelovatěly.
  4. Propláchněte pohanku a dejte do mixéru. Přidejte jablečná ocet, vodu, chia semínka, kokosový olej a mixujte dokud nebuďte mít hladké těsto.
  5. Bokem si smíchejte 3 druhy mouky, sůl, kmín, vinný kámen, sodu bikarbonu. Pomalu přijdete rozmixovanou hladkou směs, přidejte semínka a ještě promíchejte.
  6. Hotové těsto nalijte do formy vysílané pečicím papírem, posypte slunečnicovými semínka a pečte 45 - 60 min, podle toho jakou máte troubu. Nechte vychladnout a můžete krájet 😉