Vyvážená a zdravá snídaně / večeře s bezlepkovým chlebíkem
🍞Udělejte si vyváženou a zdravou snídani / večeři z bezlepkového pohankovo-jáhlového chlebíka. Ozdobte avokádem🥑, klíčky z ředkvičky 🌱a posypte nigellou sativou, mňam 🤤
🌱 Kličky z ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.
Obsahují:
- vitamín C pro podporu imunitního systému,
- vitamín K pro zdraví kostí,
- vláknina pomáhá trávení a regulaci hladiny cukru v krvi,
- antioxidanty a fytonutrienty pro celkovou pohodu a zdraví.
⚫️ Černý kmín, také známý jako nigella sativa, má dlouhou historii v tradiční medicíně a jeho semena jsou bohatým zdrojem bioaktivních látek.
Nigella sativa má:
- protizánětlivé, antioxidantní a imunitu posilující vlastnosti,
- pomáhá podporovat zdraví dýchacích cest,
- pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi,
- má pozitivní účinky na trávicí systém.
- může také přispět k ochraně kardiovaskulárního zdraví a podpoře normální hladiny cholesterolu.
👩🍳 Recept na tento výborný bezlepkový chlebík :
300 g pohanky loupané (světlé)
100 g jáhlové mouky
50 g polohrubé kukuřičné mouky
1 pl (polévkové lžíce) slunečnicových semínek (+ nějaké na posypání)
1 pl chia semínek
1 pl seznamových semínek
2 pl kokosového oleje
1,5 čl (čajové lžičky) soli
1 čl kmínu
1 čl vinného kamene
1/2 čl sody bikarbony
3 pl vody
5 pl jablečného octa (používám domácí nebo Bio z DM drogérie)
200 ml vody
Instrukce:
- Pohanku propláchněte a nechte ležet ve vodě nejlépe přes noc, minimálně však 3-4 hodiny.
- Zapněte troubu a nechte předehřát na 180 C.
- Připravte si chia semínka, dejte do misky s vodou a nechte 5-10, aby zgelovatěly.
- Propláchněte pohanku a dejte do mixéru. Přidejte jablečná ocet, vodu, chia semínka, kokosový olej a mixujte dokud nebuďte mít hladké těsto.
- Bokem si smíchejte 3 druhy mouky, sůl, kmín, vinný kámen, sodu bikarbonu. Pomalu přijdete rozmixovanou hladkou směs, přidejte semínka a ještě promíchejte.
- Hotové těsto nalijte do formy vysílané pečicím papírem, posypte slunečnicovými semínka a pečte 45 - 60 min, podle toho jakou máte troubu. Nechte vychladnout a můžete krájet 😉